Nagyszerű cikkek

Biológiai szennyvíztisztítás

2018. december 05. - Nagyszerucikkek

A biológiai szennyvíztisztítást, ahogy a nevéből is következtetni lehet rá, valamilyen élőlények, élő organizmusok végzik el. Ennek több fajtája létezik, de lényegében minden esetben az történik, hogy mikroorganizmusok, mikróbák kémiai reakcióba lépnek a szerves szennyezőanyaggal és megkötik, (felhasználják, hasznosítják maguk számára) azokat. Fontos kiemelni, hogy ezek a szerves szennyeződések általában apró szemcsemérettel rendelkeznek, nem hatalmas fadarab méretű szennyeződésre kell gondolni a vízben, amikor biológiai szennyvíztisztításra kerül sor. A biológiai szennyvíztisztítás során megtisztított vizet általában egy úgynevezett gyökérzónás szikkasztómezőbe vezetik, amely gyökérzeten keresztül elszivárogtatja az immáron tiszta vizet. Egy ilyen rendszer 50-60 évig üzemel.

szennyviz2.jpg

Milyen módszerei vannak a biológiai szennyvíztisztításnak?

Diszperz rendszerű

A biológiai szennyvíztisztítás ezen módja során a mikróbák szuszpendálva vannak a szennyvízben, abban lebegnek, és eközben kötik meg a szerves szennyeződéseket.

Pelyhes rendszerű

A mikróbák egy pelyhes közegben tartózkodnak (iszap), és a szerves szennyeződések leülepedése után lépnek reakcióba azokkal.

Hártyás rendszerű

A mikróbák, mikroorganizmusok egy hártyát képeznek ilyenkor egy szilárd halmazállapotú kereten, területen, amelyen keresztülfolyik a szennyvíz, és eközben történik meg a szerves vegyületek megkötése.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszerucikkek.blog.hu/api/trackback/id/tr8514437808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása